Symbolen

Symbolen: ik streef ernaar om bij iedereen te komen tot de keuze van een symbool. Iets waardoor je aan de overledene denkt. Dit symbool kan dan een rol spelen tijdens de dienst, maar doet je ook lang daarna steeds terug denken aan de overledene en kan daardoor heel troostend werken.  

  • Het symbool dat ik voor mijn bedrijfje heb gekozen is voor mij heel sterk:
  • Het heeft al eeuwen lang met de dood te maken, het verzacht de dood.
  • Omdat de bloem maar kort bloeit staat het ook symbool voor de kortstondigheid van het leven.Máár het heeft ook heel nadrukkelijk toekomst in de vorm van zaad in zich. M.a.w. er is nog hoop op een leven na dit leven.
  • Daarnaast is er een papaversoort met mijn naam.

Previous
Next

Een symbool kan ook verwijzen naar de deugd van de overledene: oma’s ‘sunjigse soep’, haar bakvorm of theepot, of opa’s verrekijker waarmee hij altijd met je de natuur introk.

Het kan te maken hebben met het beroep of de hobby: de vishengel, de schilderskoffer.

Of gewoon een lege plek.

Een kristal die naar alle facetten van het leven verwijst.

Een omgehakte boom of een uitgewaaide fakkel.

Een cijfer, een bloem  of een kleur.

Zelfs een gevleugelde uitspraak van de overledene kan een symbool worden.

Het gaat erom dat de overledene erin te herkennen is.

Extra mooi wordt het als je aan dit symbool liederen kunt verbinden waarmee je een rode draad kunt maken van het symbool.

Hoe meer je uitgedaagd wordt om dingen zelf te doen, hoe beter het is voor de verwerking. Ik probeer altijd om mensen zelf dingen te laten doen. Dit kan ook met behulp van een klein ritueel. Dit weer liefst rondom het symbool. 

Er zijn mensen die schrikken van de woorden symbool of ritueel. Dat is jammer, want onbewust hebben we allemaal onze (dagelijkse) rituelen. Denk aan hoe je je kinderen naar bed brengt, je je dag begint of je huis verlaat.  Maar ook rond het vieren van feestdagen.  Het zorgt voor herkenning, vertrouwd voelen en een groepsgevoel.

Dit gevoel kregen we eeuwenlang ook in de kerk. Ook hier zijn het gebruik van rituelen en symboliek alom aanwezig. Alleen herkennen de mensen zich daar tegenwoordig steeds minder in. 

Rituelen markeren het leven.

Laten je stilstaan bij wat is.

Afscheid nemen van wat was

en vooruit kijken naar wat gaat komen.

Ik heb een aantal ideeënklappers met liederen, teksten en een groot aantal symbolen.  De inhoud ervan groeit nog dagelijks. Samen komen we op de mooiste ideeën. Het is pas klaar als u tevreden bent.

Ieder mens is uniek en zo moet zijn uitvaart ook zijn!

http://www.holyhome.nl/symbolen.html

http://www.heinpragt.com/symbols/symb4.php